Gezin verhuist naar andere woning

Hypotheek voor doorstromers

Heeft u een eigen woning en bent u van plan om binnenkort een ander huis te kopen? Dan krijgt u met meer zaken te maken dan toen u uw eerste woning kocht. Denk alleen al aan de verkoop van uw huidige huis. 

Als doorstromer op de woningmarkt is het niet alleen belangrijk om goed inzicht te krijgen in uw wensen en financiële ruimte voor uw nieuwe woning. Ook de verkoop van uw bestaande woning en uw huidige hypotheek zijn van groot belang. En gaat de verkoop voorspoedig of moet u rekening houden met een financiële overbruggingsperiode? 

Maximale hypotheek

Net als bij starters is de eerste stap inzicht te krijgen in wat u maximaal kunt lenen, zodat u gericht op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning die passend is bij uw budget. Ons advies: kijk niet alleen naar uw maximale hypotheek, maar ook naar het maximale bedrag dat u per maand wilt besteden aan uw woonlasten. U moet immers ook genoeg overhouden om leuke dingen te blijven doen!

Vraag hulp om vast te stellen wat de maximale hypotheek is die bij u past én genoeg ruimte biedt om uw droomhuis te kunnen kopen. Kijk daarbij ook naar de geschatte verkoopopbrengst van uw huidige woning en naar zaken als eventuele overbruggingsfinanciering, gebruik van overwaarde en inbreng van eigen spaargeld.

Maximale hypotheek berekenen

Aandachtpunten voor uw hypotheek

U bent al huiseigenaar met een hypotheek. Daarom moet u voor de hypotheek van uw nieuwe woning rekening houden met een aantal zaken.

 • Overwaarde
  Wanneer u uw woning met winst verkoopt en u een gelijkwaardig of duurder huis koopt, krijgt u te maken met de bijleenregeling. U bent verplicht de overwaarde in te brengen in uw nieuwe woning om zo recht te houden op volledige hypotheekrenteaftrek.
 • Restschuld 
  Wanneer u uw woning met verlies verkoopt kan het zijn dat er een restschuld ontstaat. De hoogte van deze schuld heeft onder andere invloed op uw maximale hypotheek.   
 • Hypotheek meenemen of oversluiten
  Zitten er in uw huidige hypotheek aantrekkelijke voorwaarden? In veel gevallen kan u uw huidige hypotheek meeverhuizen naar uw nieuwe situatie.
 •  Hypotheekrenteaftrek en hypotheekvorm
  Heeft u een hoger hypotheekbedrag nodig dan uw huidige hypotheek? En wilt u profteren van fiscale hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. 
 • Inzetten eigen spaargeld
  De rente op uw spaarrekening is op dit moment erg laag. Door het gebruik van spaargeld verlaagt u de hypotheek die u nodig heeft en spaart u als het ware door besparing op uw hypotheekrente.

 

Stel ons gerust uw vraag